© Andre Karwath, Creative Commons

Czekolada, która odmładza skórę

23 lutego 2015, 12:59

W laboratoriach firmy Lycotec powstała czekolada Esthechoc, która podwyższając poziom przeciwutleniaczy i poprawiając krążenie, zapobiega zmarszczkom i sprzyja młodemu wyglądowi skóry.



Zidentyfikowano białko hamujące regenerację mięśni po urazie

5 sierpnia 2015, 10:52

Zidentyfikowano wytwarzane przez makrofagi białko, które hamuje regenerację mięśni po urazie.


Rozwiązano zagadkę obiecujących leków przeciwnowotworowych

22 lutego 2016, 12:32

Australijczycy rozwiązali zagadkę działania nutlin, obiecujących leków przeciwnowotworowych.


Babeczki na zespół metaboliczny

16 czerwca 2016, 11:27

Muffiny przygotowane według nowej receptury amerykańskiego Departamentu Rolnictwa korzystnie (i bardzo szybko) wpływają na zdrowie osób z zespołem metabolicznym.


Niedobór witaminy B1 wśród zwierząt to powszechne zjawisko

14 grudnia 2016, 06:47

Po przebadaniu tysięcy małży, ptaków i ryb promieniopłetwych z 45 regionów półkuli północnej biolodzy stwierdzili, że niedobór witaminy B1 (tiaminy) jest o wiele bardziej rozpowszechniony niż dotąd sądzono.


Muffinka zapobiegająca chorobom serca

22 maja 2017, 11:40

Na Uniwersytecie Queensland (UQ) powstała muffinka, która ma obniżać ryzyko chorób serca.


Ciśnienie zaczyna spadać ok. 14 lat przed śmiercią

5 grudnia 2017, 09:56

U starszych ludzi ciśnienie krwi zaczyna stopniowo spadać ok. 14 lat przed śmiercią.


Smarowanie skaleczeń wazeliną niszczy biofilm zapobiegający zakażeniom

26 czerwca 2018, 12:51

Smarowanie skaleczeń wazeliną może nie być dobrym pomysłem, bo niekorzystnie wpływa na proces tworzenia naturalnego "bioplastra".


Powszechnie występująca bakteria może śmiertelnie zagrozić pacjentom

29 listopada 2018, 12:18

Bakterie MRSA (oporny na metycylinę gronkowiec złocisty) i E.coli mogą wkrótce stracić miano jednych z najpoważniejszych bakteryjnych zagrożeń szpitalnych. Spokrewniona z MRSA bakteria Staphylococcus epidermidis coraz częściej zyskuje antybiotykooporność i coraz częściej powoduje zagrażające życiu infekcje pooperacyjne


Witamina D może obniżyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

21 marca 2019, 09:53

Witamina D sprzyja większej wrażliwości na insulinę, obniżając w ten sposób poziom glukozy i ryzyko cukrzycy typu 2.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy